workshops "Opgroeien in verbinding"

Kinderen zoeken verbinding; Het is van levensbelang voor hen. We noemen het vaak: 'spelen, ontdekken of uitdagingen aangaan'. Of we noemen het:  'ruzie maken', of  'niet luisteren'   :-(

 

Maar stééds is de rode draad, dat kinderen zich willen verbinden. Want in verbinding ervaar je dat je leeft. Als je op deze manier naar het gedrag van je kind kijkt, wordt het opvoeden ineens echt leuk!

Tijdens deze workshop licht ik dit toe en bespreken we de manieren waarop ieders eigen kind zich aan het verbinden is.

Zo krijg je inspiratie en handvatten om in contact te blijven met je kind. Het resultaat is dat je het thuis gezellig hebt en een fijne relatie houdt.  

Opgroeien in verbinding: de peuter | het schoolkind | de puber:

Boy with Pug Puppy

de peuter

Peuters zijn lief, eigengereid, dwars, boos, snoezig, nieuwsgierig....Maar communiceren met een peuter vereist speciale vaardigheden;

Begrijp je zijn behoeftes en zie zijn (on)mogelijkheden...? Dan kan je goed volgen wat hij bedoelt.En je kan dan óók uitleggen wat jíj bedoelt.Want dat is vaak het moeilijke bij peuters. Dé missie van een peuter is: zich leren verbinden. Hij is daar superdruk mee; maar je moet dat wel ZIEN. Met die bril op kan je veel meer van hem hebben, wordt de wereld veel boeiender en wat jullie samen doen is dan steeds weer een avontuur.

Zie agenda voor data  - Opgeven kan HIER

kids-1093758_1920.jpg

het schoolkind

Schoolkinderen draaien vaak al stevig mee in onze maatschappij. Al is het alleen al om het ritme van de dag:Vroeg naar school; buitenschoolse opvang; clubjes; cursussen. Wat willen we als ouders meegeven aan hen en op welke manier?

Deze avond gaat over wat we doen, over wat we willen doen en over wat we misschien nog meer (of juist minder) gaan doen.Alles rondom steunen, sturen, stimuleren en samen-werken om je kind te helpen zich te kunnen verbinden.

 

Naar agenda

sleep op bankje.jpg

de puber

Hoe fijn is het wanneer je die 'gevreesde' periode met je kind ontspannen kan doorlopen.
Echt, de verhalen over de pubertijd zijn veel erger dan nodig is!


Elk kind worstelt zich op zijn eigen wijze door deze periode van volwassen worden. Daarom zijn trucjes en regeltjes niet helpend, maar moet je vooral zelf stevig staan en ontspannen blijven.  


Je leert op deze bijeenkomst wat de 'ontwikkelingstaken' zijn van je kind (ofwel.... waar hij zich mee aan het verbinden is)  en hoe hij/zij dat aangaat.
Zo krijg je meer begrip voor de manier waarop hij zich nu even gedraagt.
Een puber leert je trouwens ook  superveel over jezelf wist je dat?
Zo bekeken word je puber je cadeautje!

 

Je begrijpt na deze bijeenkomst ook wat je beter wel en wat je vooral niet meer moet doen.
Wel zo fijn voor jullie relatie!​
Naar agenda

Opa en Kleinkind Having Fun

opa's en oma's

Opa's en oma's hebben een speciale plek in het leven .
Ze hebben meer rust en levenservaring. Ze hebben minder last van zichzelf, minder ambities en meer tijd.
Hoe heerlijk voor hun kleinkinderen!
Maar wanneer je als grootouder komt oppassen moet je wel mee in het ritme, de leefwereld en gewoonten van het nieuwe gezin . Er gelden andere wetten dan in hun eigen oorspronkelijke gezin.

De kern blijft hetzelfde: Ook opa's en oma's willen hun kleinkinderen in verbinding helpen opgroeien. Stabiele en sterke volwassenen van hen maken. En in de aanloop daar naar toe, lekker van hun kleinkinderen genieten
Wat is nu de taak van de ouders en waar ligt de bijdrage van de grootouders?

Wanneer grootouder en ouders hier helder in zijn wordt de oppas-rol fijn en zonder zorgen.

Bel me als je hierover vragen hebt!


Naar agenda

Workshop Wat is Present Child?

Over de methodiek van de kindertolk®, PresentChild

Je kind voelt aan wat er in jou omgaat; 'Mooi weer spelen' heeft geen zin, want je kind voelt meer aan dan je denkt, of zou willen! 
Uit liefde voor jou, éninzijneigenbelang,  wil hij dat het goed met je gaat; dat je je blijft ontwikkelen en dat je in het reine komt met wat jouw dwars zit.  Want dan kan je ook vrij je kind jouw liefde geven.
Met zijn gedrag probeert hij jou duidelijk te maken waar hij op een diepere laag last van heeft.
Laat je verrassen door wat je kind je wil zeggen en laat je zijn gedrag te vertolken!

 

Lezing: de waarde van een Individuele Opvoedopstelling

Een opvoedopstelling is een  efficiente en zeer effectieve manier om naar de problemen tussen ouder en kind te kijken.
Vaak, wanneer gewone opvoedadviezen en handige trucjes toch niet helpen, is er wat anders aan de hand. We noemen dat een 'probleem vanuit de systemische laag'.
Dan kan het zijn dat het kind, uit liefde voor het systeem van zijn familie, iets 'doet' om te proberen recht te zetten wat binnen het familie systeem speelt.   'Ongewenst gedrag' is vanuit zijn optie dan dus het meest effectieve signaal dat hij kan uitzenden om aandacht te vragen voor een familie probleem!
Het kan gaan om het mee willen dragen van het lot van een ander; het kan gaan over het eren van een vroeg overleden kind, een abortus of miskraam; over een buitengesloten familie lid (bv bij scheidingen) , een familiegeheim, over het overnemen van de leiding, over het geruststellen van zijn ouders..etc

Het gedrag van een kind wat loyaal is naar zijn familie kan zich bijvoorbeeld laten zien als (meer dan zou passen bij zijn leeftijd): dominantie, extreme boosheid, angstig, te zwaar tillen aan het leven, niet luisteren, claimen,  ruzie maken, teruggetrokken, te lief ... 


Middels de opstelling (gebaseerd op de familie opstellingen van Bert Hellinger en Frank Ruppert) kan het probleem zichtbaar en bewust worden en daarmee opgelost worden.

Een opvoedopstelling doet een ouder zonder dat het kind erbij is. 
Zo blijft het kind vrij van therapie! Wel zo fijn.


reacties van ouders

"Het was heel anders dan ik verwachtte. Ik voelde dat ik nooit goed genoeg was voor mijn kinderen en door jou begrijp ik nu waar dat gevoel vandaan komt. Nu ik me niet steeds schuldig voel is het veel makkelijker en gezelliger met hun!"

"Je warme manier van begeleiden is zo bijzonder!"

"Ik was wel echt verrast toen ik begreep dat mijn verleden zo door- echode naar mijn kind. Terwijl ik zo mijn best doe om het anders te doen met haar! Maar nu ik het begrijp en er weer zelf mee aan de gang, ga is het zo bevrijdend! En mijn dochter is weer helemaal zindelijk 's nachts! Dat een kindertolk dit op deze manier kan bereiken!"​

"Ik was even vergeten hoe krachtig een ontmoeting met een groep gelijk-geïnteresseerden kan zijn. Zo fijn!"

 

"Het mooie aan een formule als deze is dat er natuurlijk intern- juist door anderen te horen praten – of alleen al non verbaal te aanschouwen– heel veel ‘aha’ momenten zijn over het vroeger en nu van onszelf..."

 

"Ik ga veel bewuster naar mijn eigen rol in het gezin kijken en heb handvatten gekregen om beter in contact te komen met de jongens."

 

"Fijn..die open sfeer waar ik me veilig in voelde en waar iedereen durfde te zeggen wat hij tegenkomt in zijn ouderschap! Fijn om te ervaren dat iedereen zijn struggles heeft."

"Het geeft me houvast. We zijn goed bezig en heb vertrouwen om zo door te gaan."

 

"Ik kan me veel meer verplaatsen in mijn kind"

 

"Het was erg fijn deze training te volgen, nogmaals dank. De training heeft steun gegeven aan een nodige verschuiving in ons ouderschap…..dwz door bevestiging te krijgen bij de bijeenkomsten was ik in staat om thuis een betere vertaling te maken van een aantal essentiële dingen waarin we meer op 1 lijn konden komen."

"Sfeer was goed, erg open, veel ruimte voor iedereen, gelijkwaardigheid, geen hiërarchie, knap gedaan!"

"Met name verbonden zijn met alles om je heen en hoe dat te bereiken heeft me veel gebracht."

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman