VERWENNEN OF GEVEN?


We willen ons kind niet verwennen, maar wel alles geven. Waar maak je het onderscheid, zodat het klopt?

Ik neem zelf graag dit als stelregel:

‘Je maakt je kind verwend wanneer je het iets geeft waar het geen behoefte aan heeft’.

Kinderen hebben vele behoeften en zijn voor een groot deel daarin afhankelijk van ons als ouders. Behoeften die liggen op het materiële vlak zoals eten, kleding, speelgoed, vervoersmiddelen, veilige omgeving, warm huis. Behoeften liggen zeker óók op het gebied van aandacht en liefde, betrokken zijn bij wat je kind onderneemt, denkt en wil; Kinderen hebben behoefte aan een goed voorbeeld, aan adviezen, verzorging, veiligheid en steun. En vast nog meer. Alles wat hierboven benoemd staat heeft je kind nodig. Het is alleen wisselend wanneer en in welke mate je kind dit nodig heeft.

Het is de kunst om steeds weer te kijken naar wat er op dat moment aan de orde is én naar dat wat kloppend is.

"Bij warm weer drie ijsjes op een dag is gewoon niet goed. Hoe graag je het je kind ook gunt. Simpel."

Iets moeilijker: Toch nog dat leuke T-shirt kopen terwijl er al genoeg in de kast liggen? Je kind vindt het vast leuk maar of er behoefte aan is? Nog moeilijker wordt het wanneer het over immateriële zaken gaat. Een ziek kind lekker lang voorlezen, even brood klaarmaken voor een kind dat in tijdsnood zit, een kind wat niet luistert gaan knuffelen…? Dit soort zaken vallen onder Warm Ouderschap omdat het inspeelt op de behoefte van het kind. Je kijkt naar het moment en de echte behoefte. Wanneer je kind weer beter is kan je weer zeggen dat hij zelf moet gaan spelen; Op een ander moment ga je je kind leren beter zijn tijd in te delen; Op een ander moment vraag je naar de reden waarom je kind niet luisterde. Dan leert hij en zet je hem in zijn eigen kracht.

Het wordt verwennen wanneer je gaat geven omdat je er zélf behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld als je speelgoed of eten geeft ter compensatie van jouw afwezigheid of vanuit een schuldgevoel. Of je geeft ongevraagde adviezen of verzorging omdat je niet onmisbaar wilt zijn. Of je gaat overal mee naar toe omdat je eigen ouders dat nooit deden en je dat zelf zo gemist hebt. Jammer! Je kind voelt dit namelijk haarfijn aan en is er nooit écht blij mee! Sterker: ze worden wat ondankbaar!.. een verwend kind.

Kortom: leg alle kritiek naast je neer wanneer anderen vinden dat je je kind verwent. Maar bij twijfel..vraag je even af aan wiens behoefte je tegemoet komt bij wat je geeft.

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman