Hoe ga je om met een boos kind?


Boos zijn is een gezonde reactie. Het is een reactie om je grenzen te beschermen.

Maar welke grenzen zijn dat precies? En wat veroorzaakt boosheid bij je kind? In dit artikel beschrijf ik een aantal situaties die boosheid opleveren bij je kind (genummerd) en geef ik tips om hier mee om te gaan.

1. Fysieke grenzen, fysiek ongemak

We herkennen vaak wel wanneer ons kind bozig is omdat het moe is, hongerig of koud is. Meestal herkent je kind dat ook van zichzelf als je dat dan benoemd. Het probleem verdwijnt wanneer je het erkenning geeft en praktisch aan de gang gaat om het op te lossen.

Lekker verzorgd worden is dan het enige wat je kind nodig heeft. Dit geldt ook voor oudere kinderen!

2. Grenzen in handelen: Iets moeten doen wat je niet wil

Moeilijker wordt het wanneer je kind boos is omdat je iets van hem wil en hij er geen zin in heeft.

Jóuw belang is dan niet zíjn belang. Hij wil spelen, een snoepje, jouw ipad, geen jas aantrekken, niet nú de vaatwasser uitruimen, niet op jouw gewenst tijdstip thuiskomen….

Hoe ga je te werk? Ga eerst na of het onderwerp de moeite waard is om hierover te gaan bakkeleien met elkaar . Is het echt belangrijk? Misschien moet je eerst bij jezelf even naar de échte boodschap die onder jouw wens ligt, zoeken..

Als het echt belangrijk is, kan je met overtuiging vertellen waarom je het echt wilt. Kinderen pakken dat meteen op. Je moet alleen met hen nog afspreken over hoe jullie het verlangde gaan vormgeven en wanneer. Dat vergt creativiteit, omdenken en humor. Dat het gaat gebeuren staat vast. Je bent dan congruent, Je innerlijke overtuiging komt overeen met wat je zegt.

Valkuil Ben je bezig bent je gelijk te halen of je aan ‘regeltjes’ te houden of een soort macht uit te oefenen?

Wanneer je een dubbele agenda hebt zullen kinderen dit voelen en zich nauwelijks bij jouw wens neer willen leggen. Je bent dan niet congruent. Je bent dan hooguit consequent, maar dat is een achterhaald principe in de opvoeding, tenzij je je kind wilt leren ‘opzitten en pootjes geven’ ..

Je neigt dan al gauw tot ‘chantage’ een “als jij dit doet dan krijg je van mij”….en dat is voor kinderen echt niet fijn! Raar maar waar... ‘chantage’ is een emotioneel onveilige situatie voor kinderen. Dus laat je daar niet toe verleiden. Ga even terug naar wat je écht wilt.

3. Boosheid vanuit een dieper geraakt zijn Kinderen kunnen, net als wij, ook geraakt worden als persoon. Frustraties, onbegrip, buitengesloten voelen, te kort gedaan voelen, boos zijn op jezelf, teleurgesteld, eigenlijk bang, eigenlijk verdrietig…. Het zijn allemaal emoties die elk mens kent.

Puzzel met je kind waar zijn boosheid vandaan k

omt, geef het erkenning en laat de emotie zich ontladen: Heel stevig stoeien, gaan voetballen, hard huilen, dansen, tekenen….. tot het geen lading meer heeft. Blijf ‘aanwezig’ en poets het niet weg, maak het ook niet groter, en bied geen doekjes voor het bloeden aan.

4. Cadeautje van je kind Soms is deze boosheid onbegrepen en juist dát waarin je kind je spiegelt. Wanneer het een boosheid is wat jou ook emotioneel ráákt dan verlies je jezelf in een twee- gevecht met je kind. Je bent dan even niet de liefdevolle ouder die je zou willen zijn. Komt dit vaker voor dan is het zaak om naar de oude pijn te gaan kijken die bij jou, als ouder, getriggerd wordt.

En weet je niet met je hoofd te bedenken wat dat kan zijn? Een kindertolk® weet daar raad op! Net zoals mensen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van een opvoedopstelling. Gun jezelf even zo’n uitstapje. Daar wordt je een wijzere, liefdevollere ouder van! Kortom: boosheid is een prachtige manier om contact te maken: de ander komt steeds meer in beeld omdat jij zijn grenzen en hij de jouwe leert kennen!

Els Brakman;

kindertolk® en pedagoog.

Meer informatie over workshops en individuele begeleiding

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman