Vader en moeder worden is voor 81% van de ouders een crisis moment!


De geboorte van een kind is ingrijpend voor je liefdesrelatie. Het kan je relatie verdiepen en verrijken, maar het kan ook het begin zijn van uit elkaar groeien. Een goede voorbereiding op je ouderschap gaat niet over luiers en bedjes, maar over jullie zelf als ouders.

Hoe gemakkelijk was het leven samen met je partner! Je kon doen en laten wat je wilde, weliswaar in afstemming en overleg, maar een uurtje later thuis komen of een keer geen eten in huis hebben was nooit en echt probleem. Toch? En dan komt jullie kindje erbij. En met dat je kind geboren wordt, wordt ook de vader of moeder in je geboren. De consequenties van het ouderschap. Hormonaal gezien staan moeders in het begin helemaal gericht op het zorgen voor hun kind. Dat is ook nodig voor de 'overleving' van de baby. Vaders zijn vaak meer de toeschouwers; Of we dat nu willen of niet. Zo is de biologie. Het zorgen begint meteen, dus moeders gaan meteen voor de volle 100%. Vaders écht anders. Die wachten, naast het plezier in verzorgen, ook heimelijk om samen met hun kind te kunnen spelen en de wereld te ontdekken. Dat vergt geduld en overbruggingstijd. Daarnaast merk je als ouders dat je voor je kind onvoorwaardelijke liefde hebt. Dat is een andere liefde dan voor je partner. Dit kan verwarring geven. Waar eerst de partnerliefde als 'hoogste goed' werd ervaren, komt dit nu in een ander daglicht te staan. De vermoeidheid slaat toe. Nachten zijn verstoord, Je staat als ouders continue op scherp... hoor ik wat.. wat zou er zijn?...moeten we wat doen of juist nog niet...? Je moet je kind leren kennen en dat is niet gemakkelijk. Het continue alert zijn en beschikbaar zijn is slopend! Bij de geboorte van een kind komen de twee culturen van zowel vaders kant als moeders kant samenkomen. De ongeschreven wetten van moeders gezin van herkomst wordt gemeten aan de ongeschreven wetten van vaders gezin van herkomst. En wat ga je als nieuwbakken ouders er samen van maken? Je moet dus jezelf leren kennen in je nieuwe rol als ouder, Je moet je partner leren kennen in zijn/ haar nieuwe rol als ouder en jullie moeten samen het ouderschap aangaan: "wat vinden we allebei van waarde'. Daarnaast wil je ook nog liefdevolle partners blijven, met tijd en aandacht voor elkaar. Kortom: Veel. Vaak is het voor ouders te veel, Helaas vinden (vecht) scheidingen hun oorsprong in het uit elkaar groeien vanaf het moment dat er kinderen zijn. Wat kan je doen? 1. Verdiep je samen in de ouderschapsbelofte. Dit is een prachtig geformuleerde 5 delige belofte aan je kind, aan de hand waarvan je jezelf en je partner leert kennen als ouder en waar vanuit jullie samen jullie nieuwe gezinscultuur kunnen maken. https://www.uitgeverijpica.nl/titels/gezin/gezin-algemeen/liever-liefde-dan-de-beste-buggy-pica 2. Regel vaste tijd voor elkaar (regel dus oppas!) Tijd, waar je elkaar niet ontmoet als ouders, maar als partners. Ga samen sporten, uit eten, museum, wandelen, vrijen. Want heus, Je kind is gebaat bij ouders die het samen goed hebben! Kinderen voelen haarfijn aan wanneer je niet goed in je vel zit. Ook wanneer ze zo klein zijn! Ze hebben er echt last van wanneer jij (onbewust) eigenlijk over iets aan het tobben bent.. Dus zorg goed voor je relatie 3. Zorg goed voor jezelf: Een kind confronteert je met jezelf. het haalt het beste en het slechtste in je naar boven. Beiden verdienen je aandacht!.Geniet van het goede en deel dit. Neem de verantwoordelijkheid op je voor je lastige kanten die ook wakker worden gemaakt en ga daarmee aan de gang. Als je wilt kan ik je daarbij helpen. www.warmouderschap.nl

Ik wens jullie een prachtige tijd toe als ouders én als partners!

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman