Soms is een Nee een goede optie!


We willen graag JA zeggen tegen ons kind. Denkend dat we daarmee ruimte geven aan zijn groei, zijn persoonlijke ontwikkeling, zijn creativiteit, of ontdekkingsdrang of bedenk het maar.

Maar soms zeggen we JA, vanuit ons hoofd denkend aan bovengenoemde opties, maar zegt ons hart eigenlijk NEE. Misschien zelfs zonder bewuste argumenten!. Wat moet je dan?

Weet dan dat je kind allang aangevoeld heeft dat jouw JA geen echte JA is. Je bent niet congruent wanneer je het één zegt maar het ander voelt. En kinderen voelen dat feilloos aan!

“Mam, mag ik nog even buitenspelen?”. Ja hoor, ( Ahum, eigenlijk niet….)

Wat moeten ze nou met een ouder die twee dingen communiceert? Een JA en een Nee? Daar kunnen ze niets mee! Daar worden ze hooguit onzeker of vervelend van.

Ze gaan in dit voorbeeld of toch maar naar buiten maar voelen zich niet fijn, een beetje schuldig zelfs, of ze blijven binnen hangen en gaan lopen klooien.… En dan worden wij ouders weer geïrriteerd….

[if !supportLineBreakNewLine]

Wat kun je beter doen? [endif]Wat je beter kan doen is voelen wat je wilt, en dan pas communiceren. Je kan bedenktijd vragen! Ík moet er even over nadenken’….. Je kan ook zeggen: ‘Ik wil het niet, terwijl ik zie dat je er nog zo’n zin in hebt. Dat spijt me voor je, maar ik vind het niet goed’. Je blijft daarmee de betrouwbare kapitein op het schip.

En ja… je kind mag dan best even gefrustreerd zijn, maar ook dat hoort bij het leven.

Hoe fijn is dat wanneer je al jong leert daarmee om te gaan!

PS, Ik hoop trouwens dat jullie heel veel JA zeggen tegen buitenspelen!

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman