Je puber gaat zelf op vakantie?


Ineens gaan ze op pad. Pubers die zonder jou willen gaan reizen. Spannend, avontuurlijk, leuk en ENG ! Voor zowel de ouder, maar ook voor je kind zelf! Maar dat zegt hij/ zij natuurlijk niet. Wat kan je doen en wat moet je laten?

Doen:

Laten weten dat je altijd bereikbaar bent. En zorgen dat dat ook echt zo is. Dat je er bent wanneer ze je nodig hebben. Je kan actief meedenken over wat echt belangrijk is. Hoe gaan ze om met hun paspoort/id; hun geld; hun reisdocument. Waar bewaren, hoe mee te nemen.

Leer ze iets over EHBO en zorg dat ze de eerste benodigde zaken zij zich hebben. ( jodium/ pleisters/ zonnebrand/pincet/entingen?)

Wees overtuigd dat ze weten hoe ze condooms moeten gebruiken en dat ze de gevaren van SOA kennen. Verder kan je daarin niet veel betekenen. Vertrouw erop dat ze inmiddels weten dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen en hun eigen grenzen bewaken. Praat daar anders nog een keer over. En dan gaat het niet alleen over seks, maar praat vooral over vertrouwen en waakzaamheid. Dat ze kunnen voelen en kunnen handelen naar wat goed voor henzelf is. Dat geldt voor onderlinge relaties, maar ook voor wie ze onderweg tegen gaan komen. Wees ervan overtuigd dat ze weten hoe jij tegenover drank, roken en drugs staat. En dat ze de gevaren kennen. Zo niet; bespreek dat alsnog. Verbieden heeft geen zin. Vertrouwen geven in dat ze voor zichzelf kunnen zorgen is hierin nog het enige wat je kan doen. En hen laten weten dat je ALTIJD bereikbaar bent. Ook in lastige situaties.

Niet doen Ga niet zorgen dat ze genoeg en passende kleding bij zich hebben. Ga niet zorgen voor eten/ slapen/ welke trein te moeten nemen etc… Kijk misschien wel even mee over de veiligheid van hun mogelijke reis of hun verblijfplek. Zij gaan met een hele andere intentie op stap dan ouders, die willen uitrusten in onze vakantie ;-) Ze gaan veel mee maken! Vooral het ineens voor jezelf moeten zorgen is al een grote uitdaging voor hen! Jij kan zorgen dat hun fysieke en emotionele veiligheid voldoende afgedekt is, verder is het loslaten! En liefst vooral niet elke dag een appje willen ontvangen ;-)

Een mooie tijd gewenst!

Els [if !supportLineBreakNewLine] [endif]

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman