Liefdevolle verwaarlozing

Het effect van ruimte. In Engeland konden we in de weekenden op campings geen plek meer krijgen! De reden? Veel ouders gaan met bevriende stellen van vrijdagmiddag tot en met de zondag met elkaar te kamperen. Een goede gewoonte gedurende de zomermaanden. Ook wanneer ze werken! Ze hebben een ruim open veld tot hun beschikking en gaan samen bbq-en en plezier maken . En hun kinderen rommelen daar vrolijk omheen; Liefdevol verwaarloosd zodat ze van alles kunnen beleven met elkaar. Deze ouders leven op dat moment volgens het principe : ‘it takes a village to raise a child’.

Kinderen leren daar heel veel van hun leeftijdsgenoten. Tot kinderen 7-8 jaar oud zijn, zien ze nog niet zo goed wat hun eigen aandeel is; in bijvoorbeeld ruzietjes of de sfeer in de groep. Maar ze zien het al wel van de ander! En kinderen nemen geen blad voor de mond. Ze zullen het de ander zeker vertellen. Dat is super leerzaam, deze directe feedback. Dat kunnen wij als ouders nooit zo goed. We maken het vaak te zwaar; dus houden we liever onze mond. Maar wat fijn dat hun speelmaatjes het oplossen voor ons! Onze taak is dan wel dat we situaties creëren waarin ze andere kinderen makkelijk kunnen tegenkomen. Situaties waarin wij ze dan vervolgens weer zó verwaarlozen dat we geen tijd nemen om ons ermee te bemoeien. Erop vertrouwend dat ze het zelf kunnen oplossen. De Engelsen doen dat dus op de camping. Daarom vind ik Engelse campings zo leuk.

Kinderen leren in diezelfde ‘village’ ook van de andere ouders. Deze andere ouders geven vooral een voorbeeld. En ohh.., wat zien kinderogen veel! De mee - voetballende vader van.., de uitgebreid kokende moeder van…, de mopperende tante van…, de slordige grote broer van…, de, vanaf 11 uur, bier drinkende vader van…. En dan heb je nog de campingbaas. Die is de directeur. Hij heeft autoriteit. Hij is vriendelijk. Terwijl wij het zouden verbieden, zegt hij vriendelijk:

“I don’t think it’s a good idea, playing with the toilet doors…”

En zowaar, het helpt. Daarom vindt ik Engelse campings zo leuk. Je kan daar je kind rustig liefdevol verwaarlozen. Ze leren er genoeg.

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman