Wat is jouw gezinscultuur?


Als er een nieuwe gezinscultuur gevraagd wordt Wanneer twee mensen kinderen krijgen nemen ze in de manier van omgang met het kind ongemerkt hun cultuur van herkomst met zich mee. Het is super boeiend om te zien vanuit welk ‘normaalbeeld’ beide ouders aan het ouderschap beginnen. Het kan heel grappig zijn, maar ook een bron van ergernis, onbegrip of verwarring. Dan is het minder grappig. Want we doen veel vanuit een vanzelfsprekendheid. De vanzelfsprekendheden vanuit de familie van de ene ouder kan echt haaks staan op die van de partner. Het begint al meteen…. Vernoem je je kind? Geef je het borstvoeding? Leg je het in een wiegje of neem je je kind de hele dag in een draagdoek mee? En wat ouder: Moet het zijn bordje leegeten? Moet het oma altijd een kusje geven? Ga je automatisch kamperen of juist in een familiehotel? Nog ouder: Gaat jullie kind natuurlijk voetballen? Of juist muziekles? Blijven vriendjes vanzelfsprekend mee-eten? Praat je met elkaar over gevoelens? Breng je je kinderen op de hoogte van ruzies in de familie of tussen vrienden? Nog ouder: Praat je met hen over wereldse zaken? Over seks? Moeten ze zichzelf zien te redden of blijf je meedenken? Wanneer jullie botsen met elkaars opvoedstijl Het is het makkelijkst wanneer je je in het heetst van de strijd realiseert dat jullie beiden uit een eigen cultuur komen waar je in eerste instantie loyaal aan bent; Dus tenzij je betere argumenten hoort, blijf je vaak in het bekende en vertrouwde doorgaan. Niet uit onwil, niet uit dommigheid. Maar gewoon uit gewoonte. De uitdaging is dus om, wanneer de ander je niet begrijpt, even terug te gaan naar het innerlijk beeld wat de ander blijkbaar heeft van waaruit hij denkt en handelt. Vraag gewoon ‘waarom doe je….?’ of ‘Hoe komt het dat je….’ Wanneer je dat op een rustig moment doet met nieuwsgierigheid (en geen aanval of beschuldiging!) dan is er altijd een leuk, boeiend gesprek mogelijk. Waar in ‘hoe zullen wíj het samen met ónze kinderen gaan doen’ als inzet. Jullie maken je nieuwe eigen gezinscultuur Het ouderschap blijft dus ALTIJD overleg vergen om op elkaar afgestemd te blijven; een open mind en nieuwsgierigheid naar wat de andere ouder vindt. Je hoeft het niet eens te zijn met elkaar. Maar jullie kunnen hen wel een eigen gezinscultuur hierin meegeven. Een ongeschreven wet die hen toch duidelijkheid geeft omdat jullie het er samen over gehad hebben en een nieuwe afspraak hierin hebben gemaakt.

Bijvoorbeeld: Bed tijd! Jij vindt ‘van huis uit’ , op tijd naar bed gaan belangrijk en je partner was dit ‘van huis uit’ niet gewend. Kinderen voelen dat haarfijn aan er het kan een bron van ergernis worden bij jullie omdat ze jullie ook lekker uitspelen.

Wanneer jullie het waarom van elkaar begrijpen kan je een nieuwe gezinscultuur van maken. Zo mogen ze bv in het weekend wel later en als het door de weeks een keer toch later wordt bij je partner, dan geeft hij hen een dikke knipoog… Dan blijft er wat speelruimte overJ Hoe fijn. Beide ouders blijven gerespecteerd in hun visie en jullie kunnen nu congruent handelen. Jullie eigen gezinscultuur…? Een mooi thema voor onder de kerstboom :-) Mooie dagen gewenst! Warme groet, Els [if !supportLineBreakNewLine] [endif]

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman