Verhuizen of blijven ?

Fysiek verhuizen.

Na 18 jaar is het zover. Mijn partner en ik gaan Zutphen verlaten en we gaan naar Utrecht. Tuurlijk. We aarzelden. Onze kinderen zijn hier in Zutphen opgegroeid; we hebben een warme vriendenkring opgebouwd; ons huis is al die jaren een veilige haven geweest; de mensen in de straat maakten de buurt tot een buurt die je elk mens zou gunnen: De mooie fietstochten en roeitochten op de IJssel. Wat ben ik Zutphen dankbaar dat ik dit kon meemaken! En toch…we gaan. Hier blijven zou niet meer kloppen. Ik voel een honger naar de levendigheid van een studentenstad. Een nieuw avontuur wacht. Alles wordt anders. Spannend én onontkoombaar vanaf het moment dat ik voelde dat ik honger had.

Eigenlijk gaat het hele leven over verhuizen We worden regelmatig uitgenodigd om te verhuizen. Mentaal dan wel te verstaan. Om te kunnen groeien. Schakel je even mee?

Mentaal verhuizen

Hoe vaak denken we wel niet ‘zo is het nu eenmaal’ of ‘zo ben ik nu eenmaal’. Je accepteert de situatie zoals hij is. Je hebt bijvoorbeeld gedachten over jezelf zoals: ‘Ik ben nu eenmaal perfectionistisch, ik voel me nu eenmaal overal verantwoordelijk voor, ik maak gewoon geen ruzie’.. Je bent misschien gewend aan de ingewikkelde relatie met je partner of met je ex , gewend aan steeds dezelfde strijd met je kind, je claimende moeder of je afwezige vader, je dominante collega. Je situatie is vertrouwd en daardoor is het verleidelijk om te blijven ‘wonen in het huis waarin je altijd woonde’. Het voelt eigen, en daarmee in zekere zin, ook comfortabel. Dan kan er toch een moment komen dat je honger krijgt naar verandering. Metaforisch denk ik dan: Je hoort ‘de merel zingen in de ochtendschemering’ en je weet ‘er breekt een nieuwe dag aan’. Je voelt dat het oude niet meer past. Hoe vertrouwd je situatie ook aanvoelt, het klopt niet meer. Je weet alleen nog niet wat het nieuwe je gaat brengen. Je aarzelt. Wanneer je dit herkent kan je twee dingen doen. Stil blijven zitten en je tijd uitzingen. Hongerig blijven en hopen dat een ander het beter maakt voor je. Of zelf in actie komen, ‘iets’ gaan verhuizen. Groeien.

Verhuizing van een overtuiging. Misschien wil je je af vragen waarom je zo perfectionistisch bent geworden, of waarom je een hekel hebt aan ruzie maken. Dat was ooit vast heel zinvol. Het heeft je toen goeds gebracht. Maar als dat nu niet meer zo is gaat deze overtuiging of dit gedrag je beperken in wat je eigenlijk wilt. Tijd voor een verhuizing van deze belemmering.

Mijn werk Inmiddels heb ik vele ouders mogen begeleiden met een innerlijke ‘verhuizing’. Zij hadden honger naar een fijne, waardige, liefdevolle relatie met hun kind, hun partner, hun ex, hun ouders. Ze wisten dat ze ‘iets’ in zichzelf een nieuwe plek moesten geven. Ze waren toe aan een innerlijke verhuizing van een gedachten of aanname over hoe ze zelf waren, of over hoe hun situatie was.

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman