Zelfde inhoud, nieuw jasje

Misschien ben je even verrast door de nieuwe naam boven dit schrijven.

Deze zomer is uit ‘Warm Ouderschap’ ‘Het Verbonden Kind’ geboren. Onder die naam gaat mijn praktijk vanaf nu verder. Het klopt beter bij wat ik belangrijk vind. Want , of ik nu een workshop geef of individuele gesprekken met ouders heb, … Het kind wat zich verbonden kan voelen staat altijd centraal:

Waarom Het Verbonden Kind? We kunnen het niet alleen op deze wereld. Elk mens heeft anderen nodig. Door de interactie met anderen ervaren we wie we zijn. Wanneer we ons geliefd en gewaardeerd voelen krijgen we zelfvertrouwen; wanneer we iets creëren, of doen krijgt ons leven betekenis. Dat is altijd vanuit een positieve relatie die we met de anderen, met onszelf of met wat we doen, hebben. Een verbinding die we uit vrije wil zijn aangegaan en die ons leven zin geeft.

Een kind wat zich verbonden voelt heeft ‘wortels’ onder zijn bestaan. (steeds als ik dit schrijf kan ik het zelf ook gewoon fysiek vóelen in mijn lijf, zo stevig) Het kind heeft zelfvertrouwen en voelt zich open en vrij om het leven in te stappen. Dat is denk ik het mooiste wat we een kind kunnen meegeven!

Wat is daarvoor nodig? Elk kind heeft de innerlijke drive om contact te maken met wat er om hem heen is. Hij wil daarmee de wereld, de mensen, jou én zichzelf leren kennen en begrijpen. En hij gaat er volledig voor! ‘Alsof zijn leven ervan afhangt’. En dat is dan ook zo! En ja… waar hij/zij contact mee maakt en het is fijn, dan gaat hij zich ermee verbinden. Daar gaat hij van houden. En waar hij van houdt, daar is hij zuinig op. Of het nu relaties zijn, materialen of de natuur… Om zijn leven betekenis te kunnen geven wil het kind leren wie hij zelf is, wat hij kan en wil, en hij wil de looplijnen op deze wereld leren kennen. Hij zal zich ermee verbinden wanneer zijn ouders en omgeving hem de mogelijkheid hiervoor geven. Dit zijn liefde, aandacht, plezier, waardering en ruimte om zo veel mogelijk te ontdekken. En natuurlijk is ook een goede lichamelijke verzorging nodig. Wij, ouders en opvoeders, gunnen het kind deze zorg, de ruimte, de tijd en de oefening… We noemen het opvoeden.

Verbondenheid gaat over een relatie die vanuit innerlijke vrijheid groeit.

Maar dan de realiteit

Ondanks al je goede bedoelingen en voornemens is de praktijk toch weerbarstig. Voor je het weet staar je je blind op boodschappen doen, agenda’s die moeten aansluiten, ons werk, sociale contacten… Al deze ballen houd je in de lucht en dan ben je ook nog de begeleider van je kind richting zijn/haar volwassenheid. Onderweg kom je allerlei obstakels tegen: Je kind wil niet slapen, er ligt overal slingerend speelgoed, er is gezeur in de winkel, geruzie met je kind of de kinderen onderling, je relatie loopt niet lekker, vuile was, knallende deuren, gedoe met je eigen ouders... Elke fase kent zijn eigen problemen. Voor je het weet verlies je het overzicht erover wat je eigenlijke doel is in je opvoeding en ga je ‘dweilen met de kraan open’. Je klampt je vast aan allerlei to do lijstjes, gaat tips uitproberen en je maakt huisregels en doet alsof het afspraken zijn. En dit helpt maar nauwelijks! Ondertussen lijkt het alsof je kinderen je ‘ontglippen’. Herken je deze valkuil? Eigenlijk ben je maar zo de verbinding met je doel, met jezelf én met je kind kwijt geraakt. En dan wordt opvoeden echt lastig!

Niet verbonden zijn met je kind Kinderen zijn supergevoelig voor de verbinding met jou. Ze voelen goed aan hoe het er met jou voor staat. Ze weten echt wel of je ‘er bent’ in het contact met hen, of dat je nog met je gedachten of je hart er niet bij bent. Dat krijg je meteen teruggekaatst met ‘lastig’ gedrag! Dat kan van alles zijn en variëren tussen boosheid, angst of niet luisteren tot geen contact maken of teruggetrokken gedrag. In alle gevallen voel je dat het niet ‘stroomt’ tussen jou en je kind. En hoe naar is dat wel niet! Herstel van verbinding Wanneer het niet stroomt, check dan eerst eens of je wel ‘thuis’ bent; hoezeer je met jezelf verbonden bent. Ben je aan het piekeren, tobben of uit je humeur over iets anders ? Geen probleem. Zeg gewoon dat je even nog niet 'erbij bent'. Kinderen begrijpen dat best. Neem op deze manier tijd om eerst met jezelf in het reine te komen, weer de verbinding met jezelf in het hier en nu te vinden. Wanneer je weet wat er in je speelt en je accepteert hoe je je voelt ('Oké this is me'), kan je het ook weer naast je neer leggen. (Dit klinkt simpel, en soms is dat het ook. Maar soms heb je hier en blinde vlek en is het handig dat iemand met je meekijkt; maar dat is niet voor nu). Je kan dan je kind weer helder zien in wie hij is, wat hij nodig heeft en dus weer makkelijk verbinding kunnen maken met hem. Hoe fijn en belangrijk!

Daarom Het Verbonden Kind..., want ik wil hier graag in bijdragen. In mijn nieuwsbrieven zal ik steeds beschrijven waar kinderen mee bezig zijn wanneer ze ogenschijnlijk lastig of irritant gedrag laten zien. Door er met andere ogen naar te lijken wordt het ineens veel leuker om er mee om te gaan!

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman