Welke piek doen we in de boom?


Jeugdherinnering:

De kerstboom stond binnen, de doos met versiering ernaast. En dan kwam DE vraag…welke piek mager dit jaar in?Die van mijn zus of die van mij? Mijn zus had een piek met veel glimmende tierelantijntjes en ik had een gladde, sobere. Gekregen van opa en oma. Elk jaar opnieuw was er de strijd wiens piek in de boom mocht. We probeerden ieder ons kleine zusje voor ons karretje te spannen in de hoop dat zijde beslissende stem zou hebben. We trainden onszelf in omkopen en chanteren … Fotoboeken werden er bij gehaald om te kijken wiens piek er het jaar daarvoor in de boom had gezeten. En zo werd het bepaald.

Waarom was het toch zo belangrijk dat ‘mijn’ piek op de boom prijkte? Ik had me met die piek verbonden. Gekregen van opa en oma hè…Wanneer het de beurt was van mijn piek werd de kerstboom dat jaar ook nog meer waard voor mij.

Dit is van mij!

Kinderen hebben allemaal wel een paar dingen waar ze erg aan gehecht zijn. Soms onooglijk en vies, maar ooh zo waardevol. Vaak kan je begrijpen waarom het van waarde is. Soms ook niet. Hoe dan ook, het is belangrijk voor je kind dat je hen serieus neemt in waar ze aangehecht zijn. Er even zuinig op bent als zij. Kinderen ervaren die schatten namelijk als een deel van henzelf. Kom je aan hun schat, dan kom je aan hen. En ja, ook nog steeds als ze al best groter zijn! Misschien zelfs volwassen zijn (..?..) Wanneer je minachtend of achteloos doet over iets wat van waarde voor je kind is, raakt hen dat.

Flauwe grapjes kunnen ook helemaal fout vallen en je kind tot razernij brengen (dat hoop ik althans,want ze kunnen zich ook stilletjes verdrietig of gekwetst voelen en dat niet laten merken.) EN kinderen kunnen natuurlijk ook ‘teveel’ kiezen waar ze aan ‘gehecht’ zijn. Dan mag je van mij een streep trekken en hen zorgvuldig laten kiezen: waar ben je echt mee verbonden en waar begint je hebberigheid?

Dit is namelijk super waardevol om als les mee te krijgen in je leven!

Kerst is de tijd van rituelen en van jeugdherinneringen maken.

Heb je herinneringen aan de kersttijd in je jeugd? Welke waren leuk, welke minder? Ik weet bijvoorbeeld dat mijn ouders, als we al op bed lagen, samen nog een prachtig kerstlied zongen, The Holy City, ietwat rommelig begeleid door mijn moeder op de piano. Dat was altijd een heerlijk moment voor mij liggend in mijn bed!

Het is voor kinderen heel fijn om herinneringen te kunnen maken die ankertjes gaan worden in hun leven. De kersttijd is daar bij uitstek geschikt voor. Wat je doet, eet, maakt of zingt… gehuld in de sfeer van kerst kan je het gaan opbouwen als een veilig moment in jullie gezin. Maak rituelen, want die zijn voorspelbaar en geven een gevoel van veiligheid. Deze herinneringen worden ooit een ankertje waar ze op terug kunnen kijken als ze later groot en ver weg zijn, en terugdenken aan de kersttijd uit hun jeugd. Dat geeft een gevoel van verbondenheid met de thuisbasis. Hoe fijn!

Ik wens je veel inspiratie hiervoor en prachtige momenten met elkaar!

Goede jaarwisseling! (oh ja, kinderen en vuurwerk… Wil je hen vragen rekening te houden met de dieren en even goed te kijken of er niets in de buurt is voor ze wat afsteken?)

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman