'Lief, ik mis je...'

Ik heb een kort lontje naar mijn kind,

maar eigenlijk,  éigenlijk mis mijn partner.

Terwijl we zoveel met elkaar thuis waren afgelopen tijd.. Ik heb dit deze week 5 keer horen zeggen in mijn praktijk. Een reden om toch nog even een blog te maken. Want dan zijn er dus veel meer ouders hiermee bezig!


Het probleem Jullie hebben naast zorgen en veranderende werkomstandigheden ook nog jullie kinderen extra thuis gehad en aandacht moeten/mogen geven. Dat zorgde voor een overvolle agenda en een overvol hoofd bij velen van jullie. Nu is de druk dus van de ketel en ga je weer van alles voelen. Vooral ook hoe ingrijpend bepaalde dingen zijn. Zoals het missen van je partner terwijl je elkaar zoveel ziet… Twee relaties met één persoon.

Wanneer je kinderen krijgt krijg je het ouderschap erbij. Naast jullie liefdesrelatie komt dus een nieuwe relatie erbij : die van het gezamenlijk ouderschap. Zo kende je elkaar nog niet; daar koos je niet voor, in eerste instantie. Je weet niet hoe je zelf verandert door deze rol die je erbij krijgt. Laat staan dat je weet hoe je partner het gaat doen. Dat is steeds weer een verrassing. In elke fase van je kind. Bij elk probleem wat met jullie kind te maken heeft. Je kan elkaar bijsturen en van elkaar leren. Maar het vergt vooral veel afstemming met elkaar én respect en verwondering voor de ander kunnen opbrengen! Het is een zeer dynamische relatie: de ouderschapsrelatie. Waar gaat het mis In de hectiek en vermoeidheid die inherent zijn aan het hebben van jonge kinderen,  ga je vaak automatisch vooral vanuit de ouderschapsrelatie met elkaar om. Het estafettestokje, in de vorm van zorgen voor het kind, gaat over en weer. En in de rustfase kom je op je eigen manier aan je rust, want je partner is dán weer volop in de race. Deze situatie kan best even duren.

Uit liefde voor je kinderen zet je je liefdesleven even on hold. Maar dat heeft een einddatum. Je gaat elkaar missen en dat uit zich op een onverwachte manier. Bv een kort lontje naar je kind, of jezelf gaan terug trekken, somber worden etc..

Wat nu: Zorg opnieuw voor frisheid in je partnerrelatie. Tijd voor elkaar, tijd met elkaar. Dat is een actief gebeuren: liefhebben..

Daar moet je gewoonweg ruimte voor maken. Tijd, energie, plezier, openheid, zachtheid, creativiteit… alles wat je misschien in overdaad aan je kinderen hebt gegeven, maar wat ook in je liefdesrelatie écht nodig is.

Ga ervoor! Voel hoe belangrijk je relatie voor je is, wat je nodig hebt hierin en vraag eerlijk of dit ook voor je partner geldt.

It takes two to tango. En kies er dan gericht voor. Wellicht agenderen! Stel gerust duidelijke grenzen aan je kinderen in hoeverre ze jullie mogen belasten met aandacht vragen. Ga meer regie nemen over je ouderschap. Kinderen kunnen veel meer ‘zelf’ oplossen dat je denkt. Kijk er anders samen opnieuw naar: Je hoeft misschien niet 5 keer naar boven voor nog een slokje water of een knuffel die uit bed gevallen is. Je hoeft waarschijnlijk niet in te grijpen bij ruzietjes als aan het spelen zijn. Je hoeft niet mee te zoeken naar een legosteentje. Je mag echt zeggen: ‘lieverd: ik heb behoefte om samen met je vader/ moeder op de bank te zitten/ een blokje om te lopen... omdat ik dat fijn vind en nodig heb. Jij kan rustig slapen want we hebben je echt wel in de gaten, maar nu is het onze tijd'. Vertrouw erop dat het voor kinderen heel fijn en geruststellend is om te merken dat hun ouders ook een liefdesrelatie hebben en ervoor kiezen. Bovendien: je geeft hen daarin ook een goed voorbeeld! Waarom zo belangrijk? Terug naar het korte lontje: wanneer je zelf verwarmd wordt door je liefdesrelatie kan je veel meer geven, heb je meer geduld, kan je meer genieten, ben je ontspannen en aandachtiger.Precies wat je kind wil en nodig heeft. Kwaliteit. Tips Kies voor elkaar: zeg ‘ik mis je en hoe kan ik je weer vinden’. En zeg ook eerlijk waar jij zelf te vinden bent.

Je open en kwetsbaar opstellen loont altijd! ‘Jeroen de praktijkvader’  heeft een prachtige online training over ''Liever de Liefde'', die ik bij deze van harte aanbeveel. lieverdepraktijk.nl Je kan een ouderschaps- coachings- traject bij mij doen: 'Opgroeien in verbinding', maar dat gaat dus niet over je liefdesrelatie. Kijk hiervoor op mijn site: www.hetverbondenkind.nl

Enne... delen vind ik leuk!

  • Facebook Social Icon

Contact & Bedrijfsinformatie

Els Brakman - Het Verbonden Kind.
06 - 30014915

info@hetverbondenkind.nl

Werkadres:

Bellamystraat 15
Utrecht
Voor privé- gesprekken en de workshops.

 

KvK nr: 53603885

© 2019 Els Brakman