Het verbonden kind

“Opa en oma komen oppassen”…

Opa en Oma komen oppassen... Vaak gaat er een gejuich op, maar niet altijd. Kinderen kunnen daarin meedogenloos zijn. Of liever gezegd: eerlijk. Waarom zouden ze het niet leuk vinden? Wat is er dan gebeurd? Of wat gebeurt er steeds? Ik wil een paar veel voorkomende zaken noemen.

Vaak gaat er een gejuich op. Maar niet altijd.
Kinderen kunnen daarin meedogenloos zijn. Of liever gezegd: eerlijk.

Waarom zouden ze het niet leuk vinden?
Wat is er dan gebeurd?
Of wat gebeurt er steeds? 
Ik wil een paar veel voorkomende zaken noemen.

Grootouders kunnen hun eigen opvoeding en huisregels nog als norm hebben. Daarmee komt een hele andere sfeer in huis dan wat de kinderen gewend zijn. Bijvoorbeeld: je moet je bord leegeten, je moet je speelgoed opruimen voor we gaan eten, er mogen geen vriendjes komen spelen, je mag niet naar een filmpje kijken..
Hoe fijn is het voor kinderen wanneer in je eigen huis de eigen huisregels blijven gelden!
Of… wanneer er een goed alternatief geboden wordt!

Grootouders kunnen verlangens hebben die de kinderen niet willen of kunnen waarmaken. Bijvoorbeeld: kom nou eens even gezellig met opa en oma kletsen, knuffelen, spelen.
Hoe fijn is het wanneer je als kind niet voor je grootouders hoeft te ‘zorgen’.

Grootouders kunnen zichzelf de oppas/opvoed-taak toebedelen terwijl de ouders nog thuis zijn, of alweer thuis zijn. Hoe fijn is het wanneer de ouders zelf de leiding hebben en houden totdat er een duidelijke overdracht is. Zo komen kinderen niet in een spagaat naar wie ze moeten luisteren.

Grootouders kunnen met een vooroordeel naar het leven van hun kleinkind kijken: ‘vroeger was alles beter’ uitstralen (met opmerkingen, met verhalen) Hoe fijn is het wanneer je als kind gezien wordt in jouw eigen context en er oprechte belangstelling voor jou is. (en ja, tuurlijk willen kinderen luisteren naar de verhalen van vroeger, maar dan als zijnde een verhaal)

Grootouders kunnen een ander temperament hebben dan ze gewend zijn. Eerder boos of emotioneel of ongeduldig zijn… Hoe fijn wanneer daarover gesproken kan worden zodat er begrip komt voor elkaar!

Wanneer je kind het niet leuk vindt wanneer de grootouders komen oppassen is het goed om samen met je kind te puzzelen tot je de reden boven water hebt. Neem niet te snel genoegen met het antwoord! Blijf zoeken tot je het echt ‘hebt’.
En meestal is het iets waar jijzelf ook moeite mee hebt maar het jezelf eigenlijk niet toestaat om dat zo te voelen. Maar dan is er werk aan de winkel! Want hoe fijn is het wanneer je kind weer juicht wanneer zijn grootouders komen!! (En jij ook!!)

Het is natuurlijk enorm spannend om het gesprek hierover met de grootouders aan te gaan.
Maar realiseer je dat ook zij het onderhuids wel aanvoelen dat er iets niet lekker loopt. Het levert dus altijd winst op!

En mocht je even willen sparren … neem dan contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *