Het verbonden kind

Leer je kind NEE te zeggen

Als jij je kind leert nee te zeggen, zal het hopelijk minder gedoe ervaren rond seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag

Leer jij je kind ook NEE te zeggen? Dan zijn we hopelijk bij de volgende generatie af van het gedoe rondom seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.

Kinderen mogen wat mij betreft al van jongs af aan leren Nee te zeggen wanneer ze iets niet willen wanneer het over hun lijf gaat. Ze hebben te leren dat hun lichaam van henzelf is. Dat ze daar zelf over beschikken en daar ook zelf verantwoordelijk voor zijn. Dat leren begint al op jonge leeftijd. Wij ouders dienen met respect om te gaan met hun lijf(je) en en hen helpen hoe ze zorgvuldig kunnen zijn met hun lichaam. Eerst door te doen en het voor te doen. Óok tussen je teentjes droogmaken schat! Later met kennis erbij, want dan gaat je kind het waarom begrijpen . Het gaat dan over voeding, hygiene, slapen, sporten, ontspanning. Je kan ze leren luisteren naar hun lijf. Wat wil je lijf? Klopt het wat je van je lijf vraagt? Of kan je beter….? Zo leren ze zich te verbinden met hun lijf, en waar je je mee verbindt, daar ben je zuinig op.

Dan komt deel twee: Kinderen mogen ook leren dat ze NEE kunnen zeggen wanneer ‘iets’ in hen NEE zegt wanneer het over hun lijf gaat. Dat iets is hun intuïtie en dat moet de kans krijgen zich te ontwikkelen. Hun NEE tegen een oma of tante die een kusje probeert te krijgen, verdient respect. Douchen met de deur op slot verdient respect, zelfs al druist het in tegen jullie gewoonten. Zeg hen dat ze nooit iets tegen hun zin in hoeven te doen, want dat ze mogen luisteren naar het stemmetje in hen die het echt wel weet. Dit vertrouwen mogen ze ontwikkelen en hoe meer we als ouders dit respecteren en hoog in het vaandel hebben, hoe makkelijker kinderen hierin groeien. Het houdt vanzelfsprekend ook in dat we als ouders ook altijd met respect blijven communiceren over fysieke dingen van onze kinderen. Een luier is niet smerig (!), Je kind heeft geen bolle kop, geen bonestaken, is geen ‘schele’, en heeft geen te kleine borsten. Hun lijf is het prachtige middel om het aardse leven te kunnen leven. Leer hen van hun lijf te houden. Het biedt hen het fysieke deel van hun waardigheid, en zullen er zorg voor dragen wanneer ze de waardigheid daarin ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *