Het verbonden kind

Ontspannen Sinterklaas vieren

Ontspannen Sinterklaas vieren


Daar waar jij en ik ons wellicht opwinden over de grote zaken in de wereld is voor onze jonge kinderen de jaarlijkse opwinding rondom Sinterklaas wat hen bezig houdt.
De verlanglijst is allang klaar; tekeningen gemaakt, de schoen gezet. En 5 december is er eerder dan je denkt, want de tijd vliegt. Het is belangrijk dat we even op ooghoogte meekijken met ons kind én tevens bewust zijn van onze ouderrol.

Hierbij wat dilemma’s die mee kunnen spelen en ongewild stress geven:
Het snoepgoed wat bij Sinterklaas past hoort bij de traditie en is verslavend lekker. Maar het is slecht voor gebit en gezondheid en vaak ook van invloed op het gedrag (onrustige gevoel) van het kind. Wat doe je als ouder?
Sinterklaas is een feest van cadeautjes geven. Speelgoed voor de winter, speelgoed om te delen met andere kinderen (het symbolische kerstkind volgens de antroposofen) Maar wat voor cadeau dan? Verlanglijstjes zijn vaak gevuld met dingen uit de reclamefolders die meestal niet duurzaam zijn en vaak ‘te bepaald’ zijn om fantasie te prikkelen. Dus daar zijn kinderen uiteindelijk gauw mee uitgespeeld: het hebben van de zaak is het eind van het vermaak. Maar wat doe je als ouder?
In deze tijd zingen we liedjes waarin Zwarte Piet het knechtje is van een blanke Sinterklaas. Dat is traditie, het zijn lekkere meezingers, maar klopt het nog met wat wij onze kinderen willen meegeven als beeld? Of is het beeld maar een beeld? Hoe ga je daarmee om?

Het helpt om terug te gaan naar een versimpeling: Waar gaat het feest werkelijk om?
De essentie van het feest kan je natuurlijk zelf bepalen. Het ligt er maar aan waar je de klemtoon legt. Leg je die op cadeautjes krijgen, op grapjes die er door een onbekende ‘Piet’ gemaakt worden, op lekker pepernoten eten, op je laten verrassen door een Sinterklaas- figuur. Wat is de betekenis van Sinterklaas en van Zwarte Piet? Waarom geef je cadeautjes; met welk doel? Waar staan de grapjes voor die bij de traditie horen?

De jaarfeesten zijn bij uitstek geschikt voor gezinscultuur- vorming. Een cultuur waarin actieve verbinding met elkaar kan plaatsvinden. Dus waar gaat het Sinterklaasfeest wat jou betreft over? Wat past bij jullie en wat wil je dus meegeven?

Wanneer je helder hebt wat het Sinterklaasfeest voor jullie mag betekenen klopt automatisch wat jullie daadwerkelijk doen met het feest. Dan is alles wat er gebeurt ‘congruent’ en is het voor jullie kinderen oké, duidelijk en veilig.

Ja, ook veilig. Want voel maar mee: wanneer je innerlijk tandenknarsend een schaal met pepernoten op tafel zet en je kind wellicht drukker is dan je hoopte, heb je een aversie tegen die pepernoten en ben je met je aandacht daarmee bezig. Een innerlijke strijd aan het voeren. Kinderen voelen echt wel aan dat jij er dan niet lekker bij zit! Dat is echt niet fijn. Hetzelfde geldt voor speelgoed waar je je eigenlijk aan ergert maar toch geeft.
Zoek een goed alternatief, voel je niet schuldig omdat jij je eigen koers vaart, en wees ín het moment van het feest wat jullie vieren: ‘Zo doen wij dat’.

Kinderen vergeten speelgoed, vergeten wat ze gegeten hebben, vergeten wat ze gezongen hebben. Maar ze vergeten niet het plezier wat je met elkaar kunt hebben wanneer je er samen ‘helemaal bent’. Ontspannen.

Mooi, warm en vrolijk feest gewenst!